Webshop » Paardenverzorging » Desiree MCQ zomerschuur spray 500 ml

Desiree MCQ zomerschuur spray 500 ml

Desiree MCQ anti-zomerschuur Desiree MCQ zomerschuur spray 500 ml

€ 23,50

Beschikbaar

Doeltreffende spray 500 ml om rust te brengen in manen en staart.
Zomerschuur (of ook zomereczeem genaamd) is een plaag waarvoor steeds meer paarden gevoelig zijn en hierbij ook hun eigenaars doen « lijden ». Dit verschijnsel: de jeuk met als gevolg het schuren en beschadigen van de manen, staart en zelfs het haarkleed op andere plaatsen, is een gevolg van een allergische reactie op het speeksel van kleine insecten welke voornamelijk actief bijten tijdens de avonduren (warmte en vochtigheid, nl. tussen 16u en 23 u). Deze muggetjes vallen de paarden voornamelijk aan bij de implant van staart- en manenharen, maar ook in andere zones waar ze directe toegang hebben tot de huid, zoals in het centrum van haarwervels, aan de koker, in de plooi van de uier, rond het litteken van de castratie, aan de navel, enz.

De oplossing gebracht door MCQ, bestaat er in enerzijds de insecten te verjagen en anderzijds de jeuk te verzachten. Het product bevat twee componenten met elk een specifieke rol. Geen van beide componenten volstaat om het euvel te verhelpen en de zwaardere component kan irriterend werken indien in te hoge concentratie wordt gebruikt. Het is dus zeer belangrijk de fles MCQ zeer goed te schudden voor gebruik om een homogene suspensie te bekomen van het zwaardere product in het andere. De mengeling wordt dan ondoorschijnend en melkachtig.

MCQ dient op alle plaatsen te worden aangebracht waar het paard tekenen van irritatie vertoont. Sommige paarden zijn gevoeliger dan andere en de tijdspanne nodig tussen twee toepassingen, om schuren te voorkomen, zal dan ook per paard verschillen.

Gebruiksaanwijzing:

In het geval van een paard waarvan de huid reeds “beschadigd” is, best beginnen met een dagelijkse en ruime toepassing van MCQ aan de basis van de haarimplant, terwijl de zones van de huid welke echt beschadigd zijn (open wonden) worden vermeden. Ruim aanbrengen op de omgeving van de wonden, terwijl deze worden ontsmet en verzorgd met een wondhelende zalf (HTK van Alfons Ven) zoals een “normale” huidirritatie. Gezien het paard niet meer zal schuren, zullen de wonden binnen enkele dagen dichten en zullen de haren na 8 tot 10 dagen alweer verschijnen.

Hierna, of voor een paard wat zich nog niet heeft beschadigd en/of minder gevoelig is, dient men zelf de frequentie van toepassing te vinden voor elk paard: bv. dagelijks beginnen, indien alles goed gaat, overstappen op eens per twee dagen enz. Dit zal ook afhankelijk zijn van het weer! Warm en vochtig of broeierig en onweerachtig weer zijn de gevaarlijkste omstandigheden. Droog en/of koud weer waarderen deze insecten niet en zullen dus een meer gespreide toepassing van MCQ toelaten.

Indien Uw paard toch schuurt, dient U meer en/of frequenter MCQ toe te passen

Indien het dier zich ook tijdens de winter blijft schuren of zich uitsluitend aan de staartbasis schuurt, dient gedacht te worden aan aarswormen (oxyuren) en met een specifiek wormmiddel te worden behandeld .

Opgelet, niettegenstaande een « vettig » aanvoelen is MCQ niet vet en is water oplosbaar. Het wordt dus door de regen weggespoeld en U dient hier rekening mee te houden in uw toepassingsschema... Het is aanbevolen voor de staart, MCQ “tegendraads” toe te passen om afspoelen door de regen te vermijden.

Indien het product bewaard wordt in een omgeving met een temperatuur lager dan 18°C, zal de zware component stollen. Het volstaat de fles op te warmen (in warm water of langduriger op de radiator) om de gestollen component weer vloeibaar te maken.

Gemiddeld volstaat één liter MCQ voor het behandelen van een « zwaar » geval gedurende één maand of een minder gevoelig dier tijdens twee maanden. Men dient dus te rekenen op 3 tot 6 liter MCQ per paard per zomer.

Veiligheid:

MCQ wordt reeds gedurende meer dan 30 jaar met succes gebruikt, zowel op drachtige en zogende merries als op de veulens. Uiteraard ook op de andere paarden, zonder enig schadelijk gevolg...

MCQ kan irriteren op open wonden, in de ogen of andere slijmvliezen alsook na inslikken, doch veroorzaakt geen schade. Ruim spoelen met water of fysiologisch serum (of, indien u er bezit, met boorzuurwater voor de ogen) .


Bewaring :

Het is handig MCQ in een omgeving met een temperatuur boven de 18°C te bewaren om stolling te voorkomen. De werking van de oplossing wordt niet tenietgedaan door eventuele stolling en heropwarmen. De houdbaarheid van het product is onbeperkt.


Prijzen geldig tot en met 31/01/2025